Béli

Bedrabbled Béli

(a.k.a.:  Béli, Blieper, Justin Blieper, Bling, Bling-Bling, Blingert, Sjaan, Doornroosje)

 

Tijdens het puppybezoek van Noah gooide Anita (een grappig bedoeld) balletje op. “Zouden jullie nog een hond nemen?” Nou ja, eigenlijk sloop die gedachte al langer rond in onze gedachten. Verbaasd waren zij dan ook toen wij ‘ja’ zeiden. Na wat langer nagedacht te hebben en alles te hebben besproken met Marja en Anita gingen we er allemaal voor: we nemen nog een hond! Ja, wel weer een teefje met een gezonde dosis jachtaanleg en intelligentie.

Emma zou in 2010 weer gedekt worden door Ashailo. Dat is toch wel erg bijzonder, 2 honden met dezelfde ouders, alleen uit een ander nest! Ondertussen liepen wij ook al rond met het idee om zelf te gaan fokken. We hebben voorzichtig geïnformeerd bij Marja en Anita wat we daar allemaal voor zouden moeten doen en regelen. Omdat wij een vertrouwensband hebben met Emma die schijnbaar niet iedereen heeft, en graag willen gaan fokken, spraken we af om te helpen bij Emma haar bevalling. Wij zouden zo zeker weten of het fokken iets voor ons zou zijn, en Marja en Anita hadden maar liefst 2 paar extra handen om te helpen.

We volgden Emma haar zwangerschap van begin tot eind, met als hoogtepunt haar bevalling! Frank en ik hebben de meeste pupjes geholpen om geboren te worden, zo ook ons eigen meisje. Marja, Anita en ik hebben heel wat tranen gelaten om ons meisje, na vier reutjes kwam er eindelijk een teefje ter wereld! Wat een opluchting was dat. Na de bevalling wisten we het helemaal zeker, wij willen ook gaan fokken!

We kwamen vaak langs in de eerste levensweken van Béli en haar broertjes. Om te helpen met wegen, voeren, bandjes verwisselen en natuurlijk ook gewoon om het stelletje tuig te bewonderen. Béli ontwikkelde zich als een pittige tante die niet snel het kaas van haar brood zou laten eten, zelfs niet door haar eigen moeder. Ze apporteerde met vijf weken al knuffelbeestjes en dus wisten we al snel dat ook zij jachtaanleg zou hebben. Na zeven weken lang wachten mochten wij haar eindelijk mee naar huis nemen! Wat een feest was dat, zowel voor Noah als voor ons. Noah keek al snel in de gang of we echt maar één pup hadden meegenomen...

Die eerste dag werd Béli gelijk op haar plek gezet door Noah (ze wilde haar knuffelbeestje niet afgeven) met als gevolg een tand door haar wenkbrauw, een gat in haar oor en Béli’s eerste tripje naar de dierenarts. Maar, na dit ene incident is het nooit meer zo ver gekomen, Béli weet hoe ver ze kan gaan bij Noah, en andersom ook. Wel blijkt dat Béli de dominante van de twee is, ze probeert steeds vaker Noah van haar plek te stoten. Noah heeft het een beetje opgegeven en Béli staat nu meestal hoger in rang.

Béli is een hondje van wie haar nieuwsgierigheid het altijd wint. Ze weet goed haar charmes in de strijd te gooien en kwispelt altijd, soms zelfs in haar slaap en als je haar boos op haar bent. Ze is intelligent, dol op kinderen, vastberaden, dolenthousiast (daardoor ietsjes druk…),heeft een duidelijke jachtaanleg en een enorme will to please. We volgen gehoorzaamheidscursussen en jachttraining met haar, wat tot nu toe heeft geleid tot een diploma voor de puppen-, basis- en A-cursus. Tijdens de jachttrainingen doet ze het erg goed. Ze apporteert graag en weet door haar vastberadenheid altijd een oplossing te vinden. Béli laat zien dat zij een echte (sportieve) werkhond is, die niet zonder mensen kan. Zodra je paraat staat om met haar weg te gaan kan ze niet wachten om mee te gaan, ze heeft ook overal plezier in. Ze is altijd aan onze voeten te vinden wat erg fijn is tijdens de koude dagen.

 

 

 

Béli heeft zich ook bewezen in de showwereld. Ze is vierde geworden in haar klasse tijdens de Jonge Rashondenshow in Zaandam, waar maar liefst 150 honden aan meededen. Ze heeft al een aantal shows gelopen, op haar keurrapport staat altijd iets in de trant van ‘enthousiaste pup, heeft tijd nodig’, ze huppelt en springt dan ook de ring door in plaats van dat ze netjes in draf loopt. Ach, wij zijn blij met een enthousiaste hond die altijd voor ons klaar staat (letterlijk en figuurlijk).

Netjes aan de voet.                                                                                   Apport juni 2011

Ook met Béli zullen we, als de tijd er rijp voor is, gaan fokken. Ze zal gecontroleerd worden op oogziektes en we zullen haar heupen en ellebogen laten controleren op HD en ED. We hopen een mooie lijn jachthondjes met Béli voort te kunnen brengen.

 

Desiree de Groot, juli 2011